VÄRIEN VALINTA SISUSTUKSESSA
VÄRIEN VALINTA SISUSTUKSESSA
Kokemuksemme mukaan yksi yleisimmistä kysymyksistä sisustamisessa on ”miten valitsen värit oikein ja miten yhdistelen värejä sisustuksessa?”. Monet haluaisivat käyttää enemmän värejä, mutta kokevat, että värien valinta on hankalaa. Usein ei tiedetä mistä lähteä liikkeelle, missä värejä kannattaisi käyttää tai missä määrin.
Mitkä ovat ne elementit, joista et pääse eroon?
Aivan ensimmäiseksi tulisi identifioida, mitkä ovat ne elementit, joista et pääse eroon. Oletko esim. juuri hankkinut sohvan, jota ei kannata lähteä tässä vaiheessa vaihtamaan? Tai onko sinulla muita “kiinteitä” elementtejä, joiden värimaailmaan ei juuri nyt voi vaikuttaa (esim. lattian sävy) tai väriä ei voi valita? Mikäli näitä löytyy, tulee ne huomioida väripalettia suunniteltaessa, jotta saat elementit osaksi kokonaisuutta. Myöhemmin metodissamme valittavien päävärien tulisi toimia näiden kanssa! Mikäli taas pääset aloittamaan puhtaalta pöydältä, voit luonnollisesti ohittaa tämän vaiheen ja siirtyä suoraan seuraavaan vaiheeseen.
Mikä esine tai asia inspiroi sinua?
Tärkein vaihe tässä metodissa on inspiraation hakeminen jostain esineestä tai asiasta. Oletko nähnyt ihanasti kuvioidun maton jonka haluaisit, tai onko sinulla taulu, josta pidät erityisesti? Ehkä haluaisit laittaa tapettia seinälle, muttet tiedä miten rakentaisit sisustusta sen ympärille? Inspiraation lähde voi myös olla ikkunasta näkyvä maisema.
Helpoin tapa lähteä liikkeelle on joka tapauksessa ottaa jokin asia tai esine inspiraation lähtökohdaksi. Miksi näin? Tämä auttaa sinua – värien valinta on jo valmiiksi tehty! Valmiiksi sommitellusta värimaailmasta, esim. taulusta, näet siis jo valmiiksi, mitkä värit sopivat yhteen ja voit luottaa siihen, että ne toimivat. Tapetteja, tauluja yms. kannattaakin ihailla jo pelkästään niiden värimaailman tutkimiseksi! Ne voivat toimia puhtaasti inspiraationa ja välineenä oppia yhdistelemään värejä. Ja myös jos liikut paljon luonnossa, voit myös tutkia miten värit yhdistyvät siellä, ja ammentaa inspiraatiota sieltä.
Taustaväri ja muut päävärit
Kun tiedät, mikä on inspiraatiosi lähtökohta – oli se sitten tapetti, kuva tai joku muu, voit päättää mikä tulee olemaan sisustuksesi taustaväri. Taustaväri on se väri, jota on tilan isoilla pinnoilla (esimerkiksi seinä, matto, sohva). Monet kutsuvat tätä pääväriksi, mutta me käytämme sanaa taustaväri, koska se luo taustan kaikille muille väreille ja sitoo kokonaisuuden yhteen. Lähtökohtaisesti taustaväriksi kannattaa valita jokin neutraali väri, kuten valkoisen, harmaan tai beigen sävy. Taustaväriksi voi myös valita jonkin voimakkaan värin, esim. seinille johonkin yksittäiseen tilaan. Siinä tapauksessa muussa sisustuksessa kannattaa kuitenkin suosia neutraaleja värejä tasapainottamaan kokonaisuutta.
Eräänlaisena nyrkkisääntönä voit pitää sitä, että käytät kokonaisuudessa enintään kolmea eri väriä. Näistä puhumme pääväreinä. Taustaväriä käytetään siis kaikkiin isoimpiin pintoihin, toinen väri toimii sivuosan roolissa ja kolmas väri tehosteena. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että näitä värejä täytyisi toistaa eksaktina kaikkialla; käytä päävärin eri sävyjä, jolloin syntyy vaikutelma useammasta väristä ilman, että kokonaisuudesta tulee sekava. Ja toki näiden kolmen päävärin lisäksi voit lisätä muita värejä pieninä yksityiskohtina!
Värien valinta: muuta huomioitavaa?
Mikäli mietit, valitsetko tummia vai vaaleita värejä, kannattaa kiinnittää huomio huoneen luonnolliseen valoisuuteen. Hyvin valoisassa huoneessa voi helpommin käyttää enemmän tummia värejä, kun taas pimeämmässä huoneessa isommat huonekalut ja muut isommat esineet kannattaa valita vaaleammista väreistä.
Väriä valitessasi huomioithan myös, että
1) valaistus on erilainen kaupassa kuin kotona. Esimerkiksi harmaan sävyt ovat erityisen herkkiä valaistuksen vaikutukselle.
2) tosi kiva väri vaikka ystäväsi kotona ei välttämättä näytä samalta omassa kodissasi. Testaa ensin (testikappaleiden tai testivärjäyksen avulla) näyttääkö väri hyvältä myös sinun kotisi valaistuksessa. Voit myös tarkkailla, miltä sävy näyttää eri vuorokaudenaikona.
Värien valinta: esimerkki pääväreistä
Otetaan esimerkki huoneen päävärien valinnasta Sandberg -tapettien Pine -tapetin avulla (kuva alla). Oletetaan, että haluat tapetoida tällä olohuoneeseesi yhden tehosteseinän ja maalata muut seinät. Liikkeelle voit lähteä katsomalla, mikä on tapetin oma taustaväri ja valita sen kanssa yhteensopivan neutraalin maalisävyn viereisille seinille. Tässä tapauksessa voisit harkita esimerkiksi Tikkurilan Atlas (K497), Valamo (V487), Deco Grey 1902 tai Kaoliini (H497) -sävyjä. Sävyä valitessasi huomioi myös jo alkuun identifioidut ”pakolliset” elementit, kuten esimerkiksi lattian väri. Tärkeintä on kuitenkin aina muistaa katsoa ja testata väriyhdistelmiä kotona, jotta kokonaisuus saadaan näkyviin.
Esimerkkihuoneessamme taustaväriksi valitaan edeltä harmaa sävy, joka toistuu huoneen seinillä. Väri voisi toistua myös esimerkiksi sohvassa. Niin sanottuun sivuosaväriin valitaan vihreä, koska sitä on jo tapetissa. Sivuosaväri voisi esiintyä esimerkiksi tyynyissä, koriste-esineissä, ja viherkasveissa. Riippuen esimerkiksi lattian väristä ja huoneen valoisuudesta, maton sävyksi voisi valita joko vihreän tai harmaan. Verhot voisi valita myös joko harmaana tai vihreänä, riippuen miten paljon kutakin väriä on jo käytetty.
Koska harmaa toimii taustavärinä, sitä voisi olla noin 60% sisustuksesta. Sivuosassa toimivaa vihreää voisi olla karkeasti noin 30% sisustuksesta. Kun miettii värien yhdistelyä, voi tällaista karkeaa laskutapaa käyttää apuna! Esimerkiksi siis jos sohva olisikin vihreä, tulisi harmaata lisätä muualle.
Kolmanneksi, ns. tehosteväriksi valikoituu ruskea, joka löytyy myös tapetista. Väri toistuu luontevasti esimerkiksi yksittäisissä puisissa huonekaluissa.
Päävärien lisäksi tähän esimerkkihuoneeseemme voisi lisätä jokusen väripilkun keltaista piristeeksi.
Edellä esitetyllä tavalla syntyi hyvin maanläheinen väripaletti, joka koostuu harmaasta, ruskeasta ja vihreästä, pirskahduksella keltaista. Miksi keltainen? Koska se löytyy väriympyrästä vihreän lähisävynä ja solahtaa siten luontevasti väripalettiin, pitäen kokonaisuuden harmonisena ja rauhallisena. Vielä valitsemalla keltavihreän sävyn, värit pysyvät kolmen valitun värin sisällä. Yhtä hyvin väripilkahdukseksi voisi valita jonkun murretun sävyn vaikka punaisesta, joka on vihreän vastaväri.
Toivottavasti sait tästä esimerkistä inspiraatiota ja uusia ideoita! Tutki avoimin mielin erilaisia väriyhdistelmiä ympäristössäsi. Ja vaikka puhuimmekin tässä erilaisista ohjenuorista ja säännöistä, kokeile rohkeasti myös omia ideoitasi! Jos kaipaat apua niiden jalostamisessa, olemme täällä sinua varten.