VALKOISELLA ON VÄLIÄ

Valkoinen väri on jo ollut pitkään suosittu sisustamisessa. Yhdessä vaiheessa myös kokovalkoinen koti oli se, jota monet tavoittelivat! Värit ovat kuitenkin pikkuhiljaa alkaneet vallata alaa sisustamisessa. Siitä huolimatta valkoisen suosio on pysynyt edelleen vahvana. Eikä ilman syytä! Valkoinen on kaunis, tasapainottava ja rauhallinen väri. Mikä valkoisen sävy on sinun suosikkisi?

Väreillä ajatellaan myös olevan symbolisia merkityksiä. Länsimaisessa kulttuurissa valkoisen ajatellaan edustavan mm. puhtautta, viattomuutta ja viileyttä. Valkoinen avartaa ja heijastaa kaikista väreistä parhaiten valoa, jonka vuoksi valkoista suositaan usein silloin, kun halutaan avaruuden tunnetta tilaan.

Valkoiseksi maalatut puupalat, valkoisen sävyt

Miksi valkoisella on väliä?

Eikö ole yhdentekevää millä valkoisella sisustaa? Moni ehkä ajattelee, että ”no valkoinen on valkoinen”… Valkoisen sävyn valinta ei ehkä ole asia, johon kiinnitettäisiin kovinkaan paljon huomiota. Kannattaisi kuitenkin!

Mietityttääkö valkoisen sävyn valinta? Kerromme vinkkimme valkoisen sävyn valintaan tässä jutussa!

Suosituimmat valkoisen sävyt

Monista kodeista löytyy ns. maalarinvalkoista (Tikkurilan G497 Höyry), joka oli pitkään suomalaisten luottoväri ja valkoisen sävy. Mutta aivan kuten muutkin maalisävyt, myös maalarinvalkoinen (kuten muutkin valkoisen sävyt) näyttäytyy eri tavalla, riippuen tilan muista elementeistä. Se voi näyttäytyä joko valkoisempana tai harmaampana riippuen esim. siitä, kuinka tumma tai vaalea tilan muu sisustus on ja minkälainen valo siellä on.

Maalarinvalkoinen tuo myös helposti esille esim. ovilistoissa standardivärinä käytetyn ns. listavalkoisen (NCS S 0502-Y) kellertävän sävyn. Listavalkoisen kanssa paremmin sopiikin yhteen esim. ns. Tikkurilan valkoinen (TIKV) Tikkurilan Symphony-väreistä. Tikkurilan valkoinen on yleensäkin kehitetty olemaan ns. helppo valinta, joka soveltuu sisustukseen kuin sisustukseen. Se sopii myös erityisen hyvin yhdistettynä puun sävyihin.

Valkoisen sävyt

Miten valitsen valkoisen sävyn?

Mitä sitten pitäisi ottaa huomioon valkoisen maalisävyn valinnassa, miten valitsen valkoisen sävyn? Mieti ensin, minkälaista tunnelmaa tavoittelet tilassa. Kuten muistakin väreistä, myös valkoisesta löytyy viileitä sekä lämpimiä sävyjä. Haluatko huoneeseen raikkaan ja viileän tunnelman vai lämpimän ja pehmeän tunnelman? Mikäli vastauksesi on raikas ja viileä, valitse kylmiä valkoisen sävyjä, jotka taittavat siniseen, vihreään tai harmaaseen. Vastaavasti pehmeämpää tunnelmaa saat valitsemalla lämpimiä valkoisen sävyjä, jotka taittavat keltaiseen, punaiseen tai ruskeaan. Helppo ja nopea tapa selvittää, mihin valkoinen sävy taittaa, on laittaa värilastu tavallisen valkoisen kopiopaperin päälle ja tarkastella sävyä siinä. Ethän kuitenkaan tee lopullista valintaa vielä tämän perusteella 🙂

Jos kuitenkin haluat ”perusvalkoista”…

Jos haluat puhtaimman mahdollisen valkoisen, sävyn joka ei taita mihinkään suuntaan, voit valita perusvalkoista! Tätä saa valmiina maalikaupoista A-perusvärinä. Kyse on siis sävyjen sekoittamisessa käytettävästä maalista. Tätä perusvalkoista ei yleensä käytetä kuin kattoihin, mutta jos haluat täysin puhtaan pelkistetyn valkoisen myös seinäpinnoille, voi A-perusväri toimia hyvin.

Toinen tuote,  joka on erityisesti kehitetty puhtaanvalkoiseksi maaliksi sisäseinille, on Tikkurilan Lumi Extra White. Se on täysin oma tuotteensa, eli ei kuulu Symphony-tuoteperheeseen, Sitä sävytetään Lumi-värikartan sävyillä tai käytetään sellaisenaan.

Yleensä sisustamisessa valitaan kuitenkin jokin taitettu valkoisen sävy. Erittäin suosittu, lähes puhtaan viileä valkoinen sävy on Tikkurilan Symphonyn Paperi (F497). Paperi sopii myös hyvin kattoihin. Toinen kaunis kylmä valkoinen sävy on mielestämme Lumikko (S503). Lämpimistä sävyistä hyviä ovat jo kertaalleen mainittu Tikkurilan valkoinen (TIKV) sekä esim. Kalla (G503) ja Jasmiini (F503, alla olevassa kuvassa!).

Valaistuksen merkitys

Kuten aina korostamme, oikean sävyn valinnassa ei kannata kiirehtiä vaan aina kokeilla eri sävyjä ja katsella niitä useamman päivän aikana eri valoissa. Myös huoneen keinovalo vaikuttaa sävyyn. Riippuen siitä, mitä tunnelmaa tavoittelet, valkoisen kanssa käy hyvin yhteen keinovalo, jonka värilämpötila on 3000-4000K. Näistä 3000K on pehmeä valkoinen ja vastaavasti 4000K kylmä valkoinen. Eli kiinnitä valaisimia valittaessa huomita myös niiden värilämpötilaan.

Minkälainen maali?

Lopuksi vielä muutama sana siitä, kannattaako valita täyshimmeä, puolihimmeä vai kiiltävä maali. Varsinkin valkoisen kanssa tähän kannattaa kiinnitä huomiota, etenkin jos maalattua seinää joutuu puhdistamaan usein.

Mikäli laitat valkoista tilaan, johon arvioit kohdistuvan paljon kulutusta, esim. eteinen, lastenhuone, käytävät jne., valitse puolihimmeä maali. Se kestää puhdistamista paremmin kuin täyshimmeä.

Täyshimmeä maali taas soveltuu makuuhuoneisiin, olohuoneisiin sekä muihin tiloihin, joissa on vähemmän ns. trafiikkia. Näissä tiloissa yleensä tavoitellaan enemmän tietynlaista pehmeyttä.

Puolikiiltäviä tai kiiltäviä värejä käytetään sisustamisessa vahvemmin harkiten. Yleensä niitä käytetään silloin, kun nimenomaan halutaan luoda tilaan kiiltävällä seinällä jotain tiettyä efektiä. Kiiltävien maalien kanssa on myös muistettava, että ne korostavat kaikkia seinän epätasaisuuksia. Eli jos valitset kiiltävän maalin, varmista että pohjatyöt ovat erityisen huolellisesti tehtyinä 🙂

Mukavia hetkiä valkoisten sävyjen parissa! 🙂 Jos tuntuu, että valinnan tekeminen sisustuskokonaisuuteesi aiheuttaa kuitenkin enemmän harmaita hiuksia kuin tuottaa sinulle iloa, klikkaa tästä ja laita viestiä, niin mietitään sävyt kuntoon yhdessä.