TUMMEMPAA VAI VAALEAMPAA VÄRIÄ SEINILLE?

Olen huomannut työssäni, että moni pohtii sitä kuinka tummaa sävyä oikein uskaltaisi laittaa seinille. Tai että on tullut maalattua jokin seinä ja lopputulos olikin melko huomaamaton, jolloin tuntuu siltä, että tehty työ on valunut hukkaan…

Yleisesti ottaen kannattaisi aina valita rohkeasti astetta tummempi sävy siitä väristä, johon on iskenyt silmänsä. Miksi? Koska maalisävyt yleensä näyttäytyvät seinällä hieman vaalempana kuin miltä ne näyttävät siinä pienessä mallipalassa, jonka saa maalikaupasta. Tämä on myös erityisen totta huoneessa, johon tulee paljon luonnonvaloa. Jos huone on  erityisen valoisa, voi siihen ajatella ottavansa jopa pari astetta tummemman sävyn, sillä luonnonvalo “haalistaa” värejä todella paljon. Tumma sävy tai siltä kaupassa näyttävä sävy voi olla kokeilemisen arvoinen!

Milloin vaalea sävy?

Poikkeuksen tekee kuitenkin tilanne, jossa nimenomaan halutaan mahdollisimman “neutraalia taustaa”, eikä haluta, että seinien väri erityisesti tulee esiin.  Silloin hyvin haalea ja vaalea sävy on oikea valinta. Myös tilassa, johon ei tule lainkaan luonnonvaloa (eikä väri “haalistu” seinällä yhtä paljon), on mallipalan sävy yleensä aika lähellä todellista lopputulosta. Mutta lähtökohtaisesti jos on lähtenyt hakemaan nimenomaan sitä fiilistä, että olisi “jotain väriä seinällä”, niin silloin kannattaa mennä skaalassa aina siihen astetta tummempaan!

Vaalea sisustus

Tummemmalla värillä pesämäisyyttä

Entäs sitten, jos haluaa laittaa jotain oikein tummaa väriä seinälle? Monia kiehtoo ajatus reilusti tummemmasta sävystä seinällä, mutta se myös pelottaa – “apua, tuleekohan tästä liian tumma”, “tuleekohan tästä huoneesta todella synkkä”? Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä isompi ja valoisampi huone, niin sitä vähemmän on pelkoa siitä, että siitä tulisi “liian tumma” tai “synkkä”. Päinvastoin – mitä tummempi väri seinällä, sen lämpimämpi ja pesämäisempi tunne huoneeseen tulee! Isossa ja valoisassa huoneessa se saattaa olla juurikin se mikä tilasta puuttuu, jos tuntuu siltä, että ”tästä puuttuu jotain”. Ja jos ei halua laittaa todella voimakasta väriä seinälle, niin ihan myös vaikka monta astetta tummempi harmaa saa aikaiseksi saman vaikutelman.

Tummuusastetta voi säädellä myös huonekalujen avulla – jos laittaa todella tummaa sävyä seinälle ja siihen yhdistää vielä tummia ja myös raskaita huonekaluja, vaikutelma on entistä syvempi ja pesämäisempi. Joidenkin mielestä tämä on juuri se joka luo sen “liian synkän” tunnelman, joten jos ei ole tavoittelemassa sellaista “sikarihuonefiilistä”, niin sitten hieman vaaleammilla ja kevyemmillä huonekaluilla saa tasapainoitettua tunnelmaa.

Tummat seinät

Tumma sävy pienessä ja pimeässä huoneessa

Entäs jos ei ole sitä “isoa ja valoisaa” huonetta, mitä sitten tekisi sen tumman sävyn kanssa? Lähtökohtaisesti tumma sävy tekee huoneesta aina lämpimän ja pesämäisen. Eli jos se on se tunnelma jota tavoittelet, niin sitten vain huoneeseen kuin huoneeseen tummempaa sävyä seinälle!

Joskus ajatellaan, että jos on todella pieni ja pimeä huone, tulisi sen seinät aina maalata vaalealla, jotta se avartaisi tilaa. Joskus on kuitenkin myös paikallaan ikään kuin “antautua huoneen ominaisuuksille”, eli korostaa sen valmiiksi pesämäistä fiilistä ja laittaa tummempaa seinille. Lopulta kyse on kuitenkin aina siitä, mitä tunnelmaa haetaan.

Mitä tunnelmaa tavoittelet?

Joten kaikki tämä kiteytettynä: epäröinnin hetkellä, palaa aina takaisin kysymykseen siitä, mikä on se tunnelma jota tavoittelet. Jos haluat lämpöä ja pesämäistä “fiilistä”, valitse reilusti tummempi sävy ja jos haluat avaraa ja loitontavaa fiilistä, valitse reilusti vaaleampi sävy. Jos haluat, että myös vaaleampi väri selvästi erottuu, ota vähintään astetta tummempi sävy valitsemastasi väristä, sillä värit näyttätyvät seinällä yleensä hieman vaaleampana.

Ja jos edelleen kaipaat apua ja neuvoja värien valintojen tai muiden sisustusvalintojen kanssa – olemme apunasi, joten ota yhteyttä matalalla kynnyksellä. <3

#keikaadesign