TAPETTIMATKALLA
TAPETTIMATKALLA
Mitä tunteita ja ajatuksia tapetit sinussa herättävät? “Ah ihanat” vai “voi ei, kauhean hankalaa”? Vai ehkä jotain siltä väliltä? Me Keikååssa kuulumme ehdottomasti kategoriaan “ah ihanat!”. Olipa mielipiteesi mikä tahansa, toivottavasti saat inspiraatiota tästä kirjoituksesta ja mahdollinen tapetin valinta helpottuu! Vai onko sinulla jo mielessä tietty tapettityyli? Tapetin valinta on näin varmasti helpompaa, mutta lupaamme, että saat tästä lisäinspiraatiota 🙂
Voi ei, kauhean hankalaa?
Monilla, “voi ei, kauhean hankalaa” -kategoriaan kuuluvilla on ehkä ikäviä kokemuksia tapettien laittamisesta, liisterin kanssa läträämisestä ja toisiinsa tarttuvista vuodista. Ymmärrämme hyvin, miksi tällaisten kokemusten jälkeen haluaa pysytellä erossa tapeteista… Meistäkin Kristinalla oli pitkään tapettien laittamisesta kauhumuistoja, jonka vuoksi tapetit pysyivät visusti pois sisustusvalinnoista vuosikausia.
Jos asenteesi tapetteja kohtaan on epäluuloinen, toivomme kuitenkin, että antaisit niille uuden mahdollisuuden. Kerromme kohta, miksi! Tai ehkä tykkäät tapeteista, mutta niiden valinta tuntuu vaikealta, kun valikoimaa on niin paljon? Oletko käynyt rautakaupassa selailemassa tapettikirjoja ja poistunut sieltä vieläkin sekavimmin tuntein? Tähän tapettien valikoimisen ja rajaamisen ongelmaan annamme myös tässä kirjoituksessa vinkkejä.
Miksi tapettia?
Tapetit ovat helppo tapa lisätä mielenkiintoa ja syvyyttä sisustukseen. Onnistunut sisustus kaipaa usein kontrasteja, ja yksi tapa luoda niitä on lisätä värejä ja/tai erilaista tekstuuria. Tapetit ovat oiva tapa lisätä tekstuuria sekä myös lämpöä tilaan – pelkät maalatut seinät voivat joskus tuntua hieman kolkoilta. Tapettia voi hyvin laittaa koko huoneeseen, tai vaihtoehtoisesti ainoastaan tehosteeksi. Ja jos ei muuta, voit tehdä tapettipalasesta taulun tai taulukokoelman!
Kuitu- ja paperitapetit
Nykyään suurin osa tapeteista on kuitutapetteja (esim. merkinnällä Non-Woven, Easy Up tai Quick Up), jotka on erittäin helppo asentaa. Niiden kanssa voi unohtaa mahdolliset menneen ajan kauhukokemukset! Liima ja vuodat levitetään ja kiinnitetään suoraan seinälle.
Perinteisiä paperitapetteja (joissa vuodat vetytetään ennen seinään kiinnittämistä) on edelleen saatavilla, mutta niiden käyttö on vähenemässä. Tiettyjä historiallisia kuoseja saa kuitenkin edelleen ainostaan paperitapetteina. Ja jos kohteena on vanha rakennus, jossa seiniin on suositeltavaa käyttää hengittävää materiaalia, on paperitapetti silloin ehdoton valinta.
Suurin osa käytössä olevista tapeteista on kuitenkin edellä mainittuja helposti asennettavia kuitutapetteja. Jos olet epävarma niiden asentamisesta, monilta tapettivalmistajilta löytyy siihen avuksi selkeitä videoita ja ohjeita.
Maalattavat tapetit ja tasoitetapetit
Kuitu- ja perinteisten paperitapettien lisäksi saatavilla on myös maalattavia tapetteja ja ns. tasoitetapetteja. Maalattavat tapetit ovat oiva valinta silloin, kun haluat jonkun tietyn maalisävyn seinälle, mutta haluat samalla myös tapetin tuomaa tekstuuria. Tasoitetapetit ovat taas oiva apu, kun haluat saada esim. lasikuitutapetin piiloon tai haluat saada muun epätasaisen seinäpinnan helposti tasaiseksi. Tasoitetapetti maalataan sävystä riippuen 2-3 kertaa ja se voidaan myös tapetoida. Tasoitetapetista on saatavana myös akustoivia versioita.
Vinyyliä, luonnonmateriaalia, valokuva- tai muraalitapettia?
Edellä esiteltyjen tapettityyppien lisäksi saatavilla on myös vinyylitapetteja ja esim. luonnonmateriaalitapetteja. Vinyylitapetit voivat olla kuitu- tai paperipohjaisia, jolloin kiinnitystapa vaihtelee pohjamateriaalin mukaisesti. Vinyylitapetissa on pinnassa ohut kalvo, joka tekee siitä vähän kulutus- ja pesunkestävämmän verrattuna kuitu- tai paperitapettiin. Se sopiikin hyvin tiloihin, jotka ovat kovemmassa kulutuksessa, kuten keittiöön tai eteiseen.
Luonnonmateriaalitapetit voivat olla esim. korkista, meriheinästä tai bambusta ja ne toimivat erityisen hyvin akustoivana elementtinä sekä myös peittämään epätasaisia seinäpintoja. Näitä kannattaa kuitenkin valita vain tiloihin, joissa on vähän kulutusta, koska niiden puhdistaminen on hankalaa.
Lisäksi valikoimista löytyy valokuvatapetteja ja erilaisia muraalitapetteja, jotka pääsevät parhaiten oikeuksiinsa isolla seinäpinnalla. Ne sopivat erityisen hyvin tehosteseinäksi. Valokuvatapetteja voi teettää myös omasta valokuvasta.
Tapettityyli ja sen valinta
Entä sitten kuosin, väri ja tapettityyli? Miten valita ne ilman, että päätyy selailemaan päämäärättömästi tapettikirjoja tai nettiä (vaikka sekin on mielestämme aika kivaa…)?
Aloita rajaamalla tapettityyli. Katso ympärillesi ja mieti, minkä ajankauden koti sinulla on? Minkä tyylinen se muuten on? Onko sinulla 30-luvun kerrostalo-asunto, moderni kivitalo, vanha perinnetalo vai 50-luvun rintamiestalo, jotain muuta? Minkälainen sisustustyyli kodissasi vallitsee? Usein hyvä lähtökohta on lähteä siitä tyylistä ja ajankaudesta, jota kotisi edustaa.
Moderniin kotiin sopivat usein erilaiset graafiset, lineaariset, yksiväriset tapetit tai tummapohjaiset kuosit. Perinnetaloon taas vanhaa tyyliä henkivät tapetit. Monissa tapeteissa myös kerrotaan, milloin ne on suunniteltu – esim. 60-luvulla suunniteltu kuosi sopii hyvin tyyliltään myös silloin rakennettuun taloon! Erilaiset luontoaiheiset tapetit, jotka ovat juuri nyt pinnalla, sopivat melkein kotiin kuin kotiin.
Mieti, mitä et ainakaan halua
Näiden ohjeiden kanssa ei tarvitse olla ehdoton, tyylejä voi ja kannattaa rikkoa, mutta mieti etukäteen mitä et ainakaan halua ja mikä tapettityyli tuntuisi mieluisalta; kukkia, maalaisromanttinen, luonto, graafiset kuviot, pienet vai suuret kuviot?
Aina voi myös valita yksivärisen tapetin, jolloin saat tapettimaista tunnelmaa, mutta samalla pelkistetyn ilmeen (esim. Boråstapeterin Pigment-mallisto).
Vinkki! Tapettikirjojen parilla viimeisellä sivulla on yleensä pieninä kuvina koko kirjan sisältö (kts. kuva alla). Jos olet epävarma, kannattaako jotain kokoelmaa lähteä selailemaan, vilkaise ensin pikkukuvia, niin tiedät, pääseekö kirja jatkoon vai hylkäätkö sen ja siirryt suoraan seuraavaan.
Tapettikuosin valinta
Kuosien suhteen voi yleensä pitää nyrkkisääntönä sitä, että mitä suurikuvioisempi kuosi, sitä enemmän tilaa se kaipaa ympärillensä. Eli kovin pieneen tai matalaan tilaan tai moni-ikkunaiselle seinälle sitä ei kannata laittaa. Kuosin pitäisi päästä tilassa “levittämään käsiään ja kukoistamaan”. Isokuvioinen tapetti sopii erityisen hyvin tehosteseinäksi.
Matalassa tilassa toimivat esim. erilaiset pystyraidalliset tai -kuvioiset tapetit, jotka saavat tilan tuntumaan korkeammalta. Ja aivan kuten värien valinnassa yleensä, myös tapettien valinnassa pätevät samat säännöt: vaaleat sävyt tuovat tilan tuntua, kun taas tummemmat sävyt luovat pesämäisemmän tunnelman. Jos seinäpinta on kovin “rikkonainen” esim. ikkunoiden vuoksi, kannattaa valita pienikuvioisempi tapetti neutraalissa sävyssä. Vanhempaa aikakautta edustaviin koteihin (esim. ennen 60-lukua rakennetut tai uudemmat talot, jotka edustavat perinnetyyliä) sopivat mielestämme erityisen hyvin myös puolipaneelin ja tapetin yhdistelmät, joita nähdään esim. rappukäytävissä, eteisissä ja keittiöissä.
Eli yhteenvetona…
…mieti kotisi tyyliä ja aikakautta, ja minkälainen tila on kyseessä. Mikä on tilan tarkoitus (makuuhuone, keittiö, olohuone), minkä kokoinen tila on, minkälainen valo tilassa on, mikä on käytettävissä oleva seinäpinta?
Jos valitset tapettia ainoastaan tehosteseinäksi, valitse huoneen muille seinille sävy, joka löytyy tapetista. Se voi olla jokin tapetista löytyvä neutraali sävy tai se voi olla jokin voimakkaampi sävy, jos haluaa tuoda tilaan rohkeammin väriä. Yleisesti ottaen, tapetista löytyviä sävyjä kannattaa toistaa tilan muussa sisustuksessa, jolloin saat harmonisen kokonaisuuden. Tapetit ovat hyvä apu myös hyvin toimivien väriyhdistelmien tutkimiseksi. (Kts. värien valinta sisustuksessa).
Tapetin hankinta
Kun olet päässyt siihen vaiheeseen, että olet löytänyt joitain mieluisia tapetteja, hanki niistä mallipalat kotiin. Emme suosittele ostamaan tapettirullia, ennen kuin olet mallannut tapettivaihtoja ensin siinä tilassa, jota olet tapetoimassa. Tämä on yhtä tärkeä vaihe kuin maalisävyn valinnassakin, sillä myös tapetit näyttäytyvät eri tavoin, riippuen tilasta ja siinä olevista elementeistä.
Huomioi myös tapetin valonkestävyys. Jos huone on esim. etelään päin ja olet valitsemassa siihen voimakkaan sävyisen tapetin, katso, että tapetissa on aurinkomerkintä. Tällöin sen valonkestävyys on hyvä.
Aina ylimääräinen rulla
Ja kun olet lopulta tekemässä tapettihankintaa, kannattaa tapettia aina ostaa yksi ylimääräinen rulla. Miksi näin? Tapetit painetaan erissä ja erien välissä saattaa esiintyä pieniä sävy- tai muita eroavaisuuksia. Jos joudut myöhemmin ostamaan lisää, et ehkä saa enää samaa painoerää. Jos ostat rullia suoraan esim. rautakaupan hyllystä, tarkista silloin aina, että kaikki rullat ovat varmasti samaa painoerää. Useimmilla tapetinvalmistajilla on nettisivuillaan laskurit, joilla on helppo laskea juuri ko. tapetin kohdalla oikea menekki. Tarvitset vain seinän/seinien mitat ja huonekorkeuden.
Kun se oikea löytyy!
Toivottavasti sait näistä ohjeista ja vinkeistä eväitä tapettimatkallesi! Lähtökohtaisesti tapetin valinnan suhteen ei kannata kiirehtiä, vaan tutkia erilaisia vaihtoehtoja rauhassa. Kun “se oikea” osuu kohdalle, kolahtaa se usein niin, että tiedät kyllä varmasti sen (vertaisimme tätä jopa rakastumiseen tai vaikkapa uuden kodin löytymiseen – sen vain tietää, että tämä se nyt on!). Jos on vähän “tapettihullu”, kuten me olemme, niin tätä kolahtelua tapahtuu aika usein! Eikä aina ole edes valmiita kohteita, jonne niitä laittaisi…ihania tapetteja on vaan niin paljon!
Välillä täytyy siis vain odotella rauhassa, että jostain löytyy taas se oikea seinä ja tila, mihin tapettia laittaa. Ja jos ei löydy, niin voihan aina rakentaa uuden seinän ihan vaan tapettia varten, kuten Kristina on nyt suunnitellut tekevänsä! Syynä uusin tapettirakkautensa, Mårdgömma, joka löytyy Boråstapeterin Wonderland-kokoelmasta.
Ja siis se tunne, kun odotettu tapetti lopulta nousee seinälle ja näet sen koko kauneudessaan! ”Ah, ihana”!