HURMAAVAN HANKALA HARMAA

Harmaa on meidän suomalaisten lempisisustusväri, mutta kuitenkin täydellisen harmaan sävyn valinta kuuluu usein kysytyt kysymykset– kategoriaan sisustamisessa. Miksi ”sen oikean” löytäminen on niin vaikeaa, miten löytää juuri se meille sopiva harmaan sävy?

Harmaat värilastut

Perusneutraali harmaa?

Suurimmat ongelmat tulevat usein siitä, että yritetään löytää jokin ”perusneutraali harmaa”. Tämä on valitettavasti mahdoton tehtävä. Mahdoton siksi, että todellisia neutraaleja värejä ei oikeasti ole olemassa, pois lukien musta ja valkoinen  (niitä ei voi muodostaa sekoittamalla muita värejä keskenään). Mustasta ja valkoisestakin on saatavana lukuisia eri sävyjä.

Mitä ovat neutraalit sävyt?

Termi neutraalit värit on harhaanjohtava, koska se luo mielikuvan joistain ”neutraaleista väreistä”, jotka toimivat tilassa kuin tilassa. Ja sen vuoksi niiden perään kysytään. Toivotaan, että joku osaisi sanoa suoralta kädeltä, että ”tämä sävy X on takuuvarma valinta”. Termi neutraali väri on parempi ymmärtää siten, että ne ovat värejä, jotka toimivat rauhoittavina ja harmonisoivina väreinä sisustuksessa (esim. valkoinen, harmaa, beige). Oikea sävy näistäkin täytyy kuitenkin sovittaa jokaiseen tilaan erikseen.

Miten löydän sen täydellisen harmaan sävyn?

Ottaen tämän kaiken huomioon, miten sitten löydän sen täydellisen harmaan sävyn? Harmaan sävyn pohdintaan lähtiessä ensin on hyvä muistaa,  että jokainen värisävy on saatu aikaan sekoittamalla se johonkin kantaväriin. Sävyä tulkittaessa on katsottava, mikä on se kantaväri, johon tämä tietty sävy pohjautuu. Kantaväri tai sen pigmentti tulee aina löytymään sävyn taustalta. Puhutaan siitä, että sävy “taittaa” johonkin väriin ja se voi tulla hyvinkin voimakkaasti esille esim. tietyssä tilassa ja valaistuksessa.

Useimmat pettymykset harmaan sävyn kohdalla liittyvätkin siihen, että se kaupan valossa “neutraalilta” näyttänyt harmaan sävy onkin ihan sininen, kun sitä laittaa omalle seinälle. On myös tapauksia, joissa kaupassa hyvältä näyttänyt harmaa onkin ollut kotona liian vaaleanpunainen. Useimmat harmaan sävyt onkin saatu aikaiseksi sekoittamalla niitä väriympyrän kylmiin väreihin (sinisiin, vihreisiin ja liiloihin) tai joihinkin näistä “edelleen jatkettuihin” sävyihin. Pohjalla on kuitenkin aina jokin näistä pigmenteistä, ja siten harmaat sävyt taittavat aina enemmän tai vähemmän johonkin näistä.

Harso sävy
Harso sävy 2

Sävyvaihtelut

Siihen miltä jokin sävy tilassa näyttää, vaikuttavat kaikki tilassa olevat elementit, kuten huonekalut, lattian sävy, keinovalo ja luonnonvalo. Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa näkyy, miten Tikkurilan H495 Harso näyttäytyy joko valkoisempana tai ruskeampana, riippuen esim. siitä minkä värisellä taustalla se esiintyy (todellisissa tiloissa esim. kuinka tumma tai vaalea tilan muu sisustus on). Tämän vuoksi yhdessä tilassa “neutraalilta” näyttävä harmaa voikin toisessa tilassa taittaa todella paljon siihen pigmenttiin, joka sen pohjalla on. Tämän vuoksi et voi luottaa esim. siihen samaan harmaan sävyyn, joka näyttää ihanalta vaikka kaverisi kotona.

Tuntuuko tämä kaikki hankalalta? Tässä muutama ohjenuora:

1: Kun valitset sävyä, selvitä aina mikä sen kantaväri on. Näin tiedät mihin pigmenttiin sävy taittaa. Miten selvitän kantavärin? Esim. Tikkurilan värikartoissa kantaväri on aina väriviuhkan lastuissa oleva M-väri. Maalikaupoista tulisi aina löytyä väriviuhkat, ota ne avuksesi. Jos valitset esim. Tikkurilan valmiista Tunne Väri -kokoelmasta värin, katso kaupasta löytyvästä Symphony väriviuhkasta, mikä valitsemasi sävyn M-väri on. Esim. harmaan V487 Valamo -sävyn kantaväri on M487, joka on tummanruskea sävy (katso esimerkkikuva alla). Tiedät nyt, että Valamo taittaa ruskeaan, ja on näin lämmin ja maanläheinen sävy.

Harmaan sävyt

2: Mikä on sinulle sitten se täydellinen harmaa? Siihen osaat vastata vain sinä itse! Esim. perustuen siihen, minkälaista tunnelmaa haet huoneeseen. Haluatko hieman viileämmän ja vaaleamman tunnelman? Valitse harmaa, joka on taitettu sinisestä. Toivotko lämpimämpää ja maanläheisempää tunnelmaa? Valitse harmaa, joka on taitettu ruskeammista sävyistä.

3: Kun olet valinnut sävyt, ota niistä mallikappaleet kotiin, laita ne seinälle ja katsele niitä pari päivää eri valoissa, jonka jälkeen pystyt tekemään alustavan karsinnan väreistä (jos sinulla oli runsaasti vaihtoehtoja).

4: Alkuvaiheen karsinnan jälkeen, osta pienet testipurkit sävyistä (tai jos sinulla on vain yksi vaihtoehto, niin testipurkki siitä) ja maalaa koemaalaukset seinille. Katsele sävyjä eri aikoihin päivästä ja eri valossa, muutaman päivän ajan ennen lopullista valintaa.

5: Mikäli et vieläkään löytänyt oikeaa sävyä, olet varmasti huomannut mikä on “pielessä” ja voit sen tiedon kanssa palata takaisin alkuun ja aloittaa uuden valintaprosessin.

Näitä samoja askeleita voi ja kannattaa käyttää kaikkien maalisävyjen valinnassa. Erityisesti tämä on suositeltavaa, jos et halua tehdä hutivalintaa harmaiden sävyjen suhteen ja vihdoinkin löytää “sen oikean”. Harmaiden kanssa pätee sanonta “ei ole oikotietä onneen”!

Jos kaipaat apua sen täydellisen harmaan sävyn valintaan, laita meille viestiä!