HURMAAVAN HANKALA HARMAA – KUINKA LÖYTÄÄ TÄYDELLINEN HARMAAN SÄVY?
Harmaa on yksi suomalaisten lempisisustusväreistä – ja ihmekös tuo! Se on tasapainoinen, tyylikäs ja ajaton väri. Harmaa rauhoittaa. Se ei vedä liikaa huomiota itseensä, eikä tule silmille. Harmaa on monikäyttöinen ja sen kanssa voidaan yhdistellä oikeastaan kaikkia mahdollisia muita värejä ilman suurempia taikatemppuja. Harmaata rakastetaan, mutta juuri sen oikean sävyn löytäminen tuntuu usein vaikealta. Miksi näin on? Ja kuinka löytää täydellinen harmaan sävy juuri omiin sisustustarpeisiin?
Neutraali harmaa – mikä se on?
Harmaan sisustusvärin valinnassa suurimmat haasteet tulevat usein siitä, että yritetään löytää jokin ”perusneutraali” harmaa. Tämä on kuitenkin mahdotonta. Mustan ja valkoisen lisäksi todellisia neutraaleja värejä ei ole olemassa. Ne luetaan neutraaleiksi vain siksi, etteivät ne löydy väriympyrästä. Oikeasti kuitenkin sekä mustasta että valkoisestakin on olemassa lukuisia eri sävyjä – lämpimiä ja kylmiä, eri väreihin taittavia.
Termi neutraali väri onkin hieman harhaanjohtava. Se luo mielikuvan tilassa kuin tilassa toimivista värisävyistä ja siksi niiden perään kyselläänkin. Olisi ihanaa, jos joku osaisi kertoa, että ”juuri tämä sävy on se oikea!” Neutraalit värit on kuitenkin parempi ymmärtää sisustusta rauhoittavina ja harmonisoivina väreinä. Ne ovat murrettuja värejä, kuten valkoinen, harmaa ja beige. Kannattaa kuitenkin muistaa, että oikea sävy myös näistä on sovitettava jokaiseen tilaan erikseen.
Miksi sävy näyttää ihan erilaiselta kotona?
Pettymykset valitun sävyn kohdalla liittyvät usein siihen, että kaupan valaistuksessa neutraalilta näyttänyt harmaa onkin omalla seinällä ihan sininen. On myös tapauksia, joissa kaupassa täydelliseltä näyttänyt harmaa on kotona ollut liian vaaleanpunainen. Kun aletaan etsiä omiin sisustustarpeisiin sitä täydellistä harmaan sävyä, on hyvä tiedostaa, että jokainen värisävy on muodostettu sekoittamalla se johonkin kantaväriin.
Useimmat harmaan sävyt on tehty sekoittamalla niitä väriympyrän kylmiin väreihin, kuten sinisiin, vihreisiin ja violetteihin – tai näistä edelleen jalostettuihin sävyihin. Sävyä tulkittaessa kannattaa tarkastaa aina kantaväri, johon valittu sävy pohjautuu. Kantaväri tai sen pigmentti löytyy aina sävyn taustalta. Kun sävy näyttää taittavan johonkin väriin, sen pohjalla oleva pigmentti näkyy joissakin tiloissa tai valaistuksissa vain paremmin.
Kuinka sitten löytää täydellinen harmaan sävy?
Muista, että muilla tilassa käytetyillä väreillä ja valaistuksella on iso merkitys siihen, miltä valitut värisävyt tilassa näyttävät. Esimerkiksi lattian sävy tai huonekalujen värit voivat tehdä valitsemastasi harmaan sävystä vieläkin täydellisemmän tai muuttaa sen aivan toisenlaiseksi, kuin ajattelit. Sävyjä valitessa on muistettava kiinnittää huomiota myös tilan valaistukseen. Valo voi olla luonnonvaloa tai keinotekoista valoa, sävyltään kylmää tai lämmintä. Värisävy kannattaakin valita aina siinä tilassa ja sellaisessa valaistuksessa, jossa sitä on ajateltu käyttää.
Alla olevassa kuvassa on vertailtu Tikkurilan H495 Harso-sävyä kahta erilaista pintaa vasten. Kuten kuvasta näkyy, sävy näyttää hyvin vaalealta, jopa hieman sinertävältä puista pintaa vasten. Vaalealla pinnalla sävy näyttää sen sijaan paljon tummemmalta, jopa hieman ruskeaan taittavalta.
Sävyt siis muuttuvat valaistuksen ja toisten värien lisäksi myös sen mukaan, kuinka tumma tai vaalea muu sisustus on. Siksi yhdessä tilassa ah-niin-ihanalta ja miellyttävän neutraalilta näyttävä harmaan sävy voi toisessa tilassa ja valaistuksessa taittaa paljon enemmän sen kantavärin pigmenttiin. Et siis voi täysin luottaa siihen, että ystäväsi kotona suorastaan lumoavalta näyttävä harmaan sävy sopisi myös sinun kotiisi. Se on testattava ensin.
Kuulostaako hankalalta? Tässä pieni opas täydellisen harmaan valitsemiseen:
Kuinka sitten löytää se täydellinen harmaa? Mieti, millaista tunnelmaa ja tyyliä tavoittelet ja minkälainen tila on kyseessä. Haluatko lämmintä, kotoista ja maanläheistä vai miellyttääkö sinua viileä, minimalistisen avara tunnelma? Onko kyseessä pieni vai iso tila? Jos pidät enemmän pehmeää, maanläheisestä tunnelmasta, valitse lämmin harmaa sävy. Lämpimiksi harmaiksi mielletään sävyt, joiden kantavärissä on ruskeaa tai rusehtavaa pigmenttiä. Mikäli kaipaat viileän minimalistista tunnetta, valitse kylmiä harmaan sävyjä. Useimmat harmaan sävyt ovat viileitä, koska niiden kantavärinä on käytetty siniseen, violettiin tai vihreisiin taittavia pigmenttejä. Se, mikä harmaan sävy on täydellinen juuri sinulle – siihen osaat vastata vain sinä itse!
1. Kun valitset sävyjä, selvitä aina sen kantaväri, jotta tiedät, mihin pigmenttiin sävy taittaa. Ota avuksesi maalikaupan väriviuhkat. Jos valitset sävyn esimerkiksi Tikkurilan Tunne Väri -värikartasta, ota sen värikoodi muistiin. Tarkasta sen jälkeen Symphony – värijärjestelmästä valitsemasi sävyn kantaväri. Värijärjestelmässä järjestysnumerot ovat pystyriveillä ja tunnuskirjaimet vaakarivillä. Valitsemasi sävyn kantaväri on aina M-rivillä. Esimerkiksi harmaan V487 Valamo–värisävyn kantaväri on M487, tummanruskea sävy. Nyt tiedät, että Valamo taittaa ruskeaan ja on näin ollen lämmin ja maanläheinen sävy.
2. Kun olet valinnut useamman(!) sävyn, ota niistä värilastut kotiin mukaan. Teippaa liuskat seinälle ja katsele niitä rauhassa pari päivää erilaisissa valaistusolosuhteissa – aamulla, päivällä, illalla. Luonnonvalossa ja keinotekoisessa valossa. Jos sinulla on erilaisia valaisimia, voit testata, miltä värisävy näyttää niiden valossa. Jos Sinulla oli runsaasti vaihtoehtoja, pystyt tekemään nyt alustavan karsinnan väreistä.
3. Värisävyjen karsimisen jälkeen osta pienet testipurkit sävyistä ja tee koemaalaukset seinille. Katsele jälleen valitsemiasi sävyjä muutama päivä erilaisissa valaistuksissa, ennen kuin teet lopullisen valinnan. Koska harmaan sävyt ovat erityisen herkkiä eri valaistusolosuhteille, niitä ei pitäisi koskaan valita vain pienen värilastun perusteella kaupassa. Koemaalaukset on paras tapa varmistua oikeasta lopputuloksesta!
4. Mikäli oikea sävy ei vielä löytynyt, sinulla on kuitenkin jo varmasti jonkinlainen ajatus siitä, mikä ei toimi. Voit siis aloittaa sävyilottelun vähän tietäväisempänä uudestaan. Muista nauttia prosessista!
Edellä kuvattuja askeleita voit ja kannattaa käyttää kaikkien maalisävyjen valinnassa. Enää ei tarvitse arvailla, vaan voit etsiä järjestelmällisesti Sen Oikean harmaan. Harmaiden sävyjen kanssa päteekin hyvin jo ehkä hieman harmaantunutkin sanonta onneen ei ole oikotietä!
Lataa vielä TÄSTÄ itsellesi muistin tueksi pikaopas harmaiden sävyjen valintaan! Ja jos kaipaat apua täydellisen sävyn etsimiseen, laita meille viestiä!